Όλα είναι ψέμματα και προδοσίες

Fertis_OfiomachosCaptureΑπό το μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Οι Σκλάβοι στα Δεσμά τους» (Α΄έκδοση, 1922).

Η δραματική πτώση της αρχοντικής οικογένειας των Οφιομάχων και η άνοδος της νέας αστικής τάξης που θα πάρει τη θέση της στο ελληνικό κράτος, εξοστρακίζοντας τον παλιό κόσμο των ευγενών. Απογοητευμένος από τα χρέη ο Κερκυραίος γαιοκτήμων, κόμης Αλέξανδρος Οφιομάχος παραδέχεται το αδιέξοδο του: Όλα είναι ψέμματα και προδοσίες! αναφωνεί.

Οι Σκλάβοι στα Δεσμά τους
Οι Σκλάβοι στα Δεσμά τους (1922)

Υπόθεση: Κέρκυρα, αρχές του εικοστού αιώνα. Η αρχοντική οικογένεια των Οφιομάχων αναγκάζεται να παντρέψει την κόρη τους Ευλαλία με το γιατρό και υποψήφιο βουλευτή Αριστείδη Στεριώτη. Η νεαρή Ευλαλία ωστόσο είναι ερωτευμένη με τον διανοούμενο Άλκη Σωζόμενο. Ο έρωτας δυο νέων ανθρώπων, του ρομαντικού διανοούμενου Άλκη Σωζόμενου και της όμορφης αρχοντοπούλας Ευλαλίας Οφιομάχου, θυσιάζεται στο βωμό μιας ωμής οικονομικής συναλλαγής:
Οι καταχρεωμένοι Οφιομάχοι, βάζοντας στην άκρη αρχές κι αισθήματα, δίνουν την κόρη τους νύφη στον πλούσιο γιατρό και βουλευτή Αριστείδη Στεριώτη προκειμένου να διασωθούν. Τίποτα όμως δεν θα μπορέσει να αποτρέψει τον ηθικό ξεπεσμό (Τιμή) και την οικονομική καταστροφή (Χρήμα) που θα συντρίψει την οικογένεια τους.

Όμως αυτός ο στόχος των Οφιομάχων – μέσω του γάμου να ξεφύγουν από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει, δεν θα μπορέσει να επαληθεύσει τις προσδοκίες τους.

Κωνσταντίνος Θεοτόκης
Κωνσταντίνος (Ντίνος) Θεοτόκης

Το έργο αποτελεί το «Κύκνειο Άσμα» του συγγραφέα, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Τώνη Λυκουρέση σε ιδιόχειρο σενάριο (2009). Η ταινία υπήρξε μια επιτυχία τόσο του ίδιου όσο και του πρωταγωνιστή Γιάννη Φέρτη στο ρόλο του ευπατρίδη Αλέξανδρου Οφιομάχου.

Οι δύο έννοιες: Τιμή κα Χρήμα είνα παρούσες και στο άλλο μυθιστόρημα του Θεοτόκη «Η Τιμή και το Χρήμα», αλλά και σε όλο του το έργο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s